Ко сам ја? (биографије писаца) II

Ко сам ја? (биографије писаца II, осми разред)

„Бој на Мишару“ – тест

Зависне реченице – припремни тест III

Књижевност – тест (8. разред)

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

1. Једини је српски писац добитник Нобелове награде за роман На Дрини ћуприја 1961. године. Рођен је недалеко од Травника 1892. године. Студирао је у Сарајеву, Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, где је и докторирао. Као дипломата био је становник Рима, Париза, Брисела, Женеве, Берлина... Осим поменутог, познати његови романи су и: Травничка хроника, Госпођица и Проклета авлија, као и приповетке Аска и вук, Пут Алије Ђерзелеза, Мост на Жепи, Јелена, жена које нема...

2. Велики српски приповедач, романсијер, песник, драмски писац и есејиста рођен је 1893. године у Чонграду (данашња Мађарска). Заслужан је за стварање суматраизма, новог правца авангардне књижевности. Биографи су забележили да је био спортски тип личности, а његови ученици су у познатој београдској гимназији били чувени југословенски фудбалери Моша и Милутинац. Заљубио се и оженио београдском лепотицом Видом Ружић, која је остала уз њега до смрти 1977. године. Памти се по романима Сеобе, Роману о Лондону, Дневнику о Чарнојевићу, као и песмама Суматра, Ламент над Београдом, Стражилово.

3. Рођен је у Нересници, у подножју Хомоља 1928. године. Своје детињство је описао у причама Велико двориште. Поново је покушао да размишља и да се осећа као дете у каснијм годинама пишући Мале бајке. Објавио је 20 збирки песама. У бројним песмама присутни су мотиви природе, али и човекове усамљености и запитаности. Најпознатије песме су: Хвала сунцу, земљи, трави, Небо, После кише, Камена успаванка... Умро је у Београду у 79. години живота.

4. Просветитељ, књижевник и први министар просвете рођен је 1739. године. Занет штивом житија бежи у манастир Хопово и замонашује се, али убрзо напушта "духовни свет". Путовао је готово 40 година. Водила га је парола "Просветом ка слободи", па се посвећује просветитељском раду. Био је полиглота. Своју аутобиографију Живот и прикљученија је објавио 1783. године. Помагао је новчано српске устанике. Сахрањен је у Саборној цркви поред Вука С. Караџића.

5. Овај је Нишлија писао дела за децу на другачији начин, сматрајући децу равноправним одраслим особама. Био је новинар и аутор радио и телевизијских драма, аутор текста чувене емисије за децу На слово, на слово. Дуго је свакога јутра будио Београђане, између осталог, и афоризмима са таласа Студија Б. Ти су афоризми касније објављени у три књиге под називом Београде, добро јутро. Познате књиге за децу: Поштована децо, Смешне речи, Причам ти причу... Један од његових омиљених књижевних јунака међу децом је и чувени Капетан Џон Пиплфокс.
6. Био је син јеврејског Мађара и Црногорке са Цетиња. Рођен је у Суботици, умро је у Паризу. Презиме је променио под утицајем мађаризације. Имао је тешко детињство, што због фигуре оца, што због ратних дешавања. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. У збирци приповедака Рани јади и романима Башта,пепео и Пешчаник главни лик је Андреас Сам, који трага за својом прошлошћу и успоменама. Истог јунака сусрећемо и у драмском делу Ноћ и магла.

7. Најпознатији је српски комедиограф. Променио је своје име, а као новинар је имао и свој псеудоним. Овај рођени Београђанин из цинцарске породице у својим је делима исмевао, али и критиковао мане и недостатке нашег друштва, посебно представника власти. Написао је и своју хумористичну Аутобиографију. Његова дела не губе на актуелности: Госпођа министарка, Сумњиво лице, Ожалошћена породица, Власт, Др... Био је и управник Народног позоришта у Београду, која је поводом његове смрти у знак жалости била увијена у црно платно.

8. Припада српском песништву друге половине 20. века. Рођен је у Банату, основну школу и гимназију је завршио у Вршцу, а Филозофски факултет у Београду. Радио је као уредник у издавачкој кући Нолит. Своје је песме везивао у циклусе. Најпознатије збирке су: Кора, Непочин поље, Споредно небо, Вучја со... Под бројем 8 у збирци Кора објављена је једна од његових најпознатијих песама чији први стих гласи: "Очију твојих да није".

9. Овај рођени Новосађанин је један од највећих песника епохе романтизма. По занимању је био лекар. Његове најпознатије збирке песама су Ђулићи и Ђулићи увеоци, писане у потпуно контрастним емоцијама и расположењу због пишчевих (трагичних) животних околности. Био је и оштар поета-сатиричар, али и омиљени песник за децу. Уређивао је и већи број часописа и листова, од којих је широј читалачкој публици најпознатији Невен. Умро је у Сремској Каменици 1904. године.

10. Српски писац рођен у Сенти 1855. године, а умро у Сокобањи 1906. Био је окорели конзервативац и традиционалиста, противник реформи и новотарија. Дипломирао је филозофију и историју. Био је један од омиљених гимназијских професора, благ према ученицима и увек спреман на шалу. Познат је и као "писац са биљежницом". Почео је да пише релативно касно, у 33. години живота, а његови антологијски романи, у великој мери екранизовани, су: Поп Ћира и поп Спира, Ивкова слава, Зона Замфирова.
11. Рођен је у Босанској Крајини, у селу Хашани, 1915. године. Један је од најомиљенијих приповедача за децу, а важио је и за врло духовитог књижевника. Деловао је као човек из народа, али је имао критички однос према времену у којем је живео. Из генерације у генерацију се читају његова дела: роман Орлови рано лете, збирке прича Доживљаји Николетине Бурсаћа и Башта сљезове боје, приповетке Поход на Мјесец, Чудесна справа...Свој је живот трагично окончао 1984. године у Београду.

12. Родио се у Његушима 1813. године. Био је световни и црквени поглавар своје државе, радећи много на њеној модернизацији и уређивању: отворио је прву школу, градио путеве, почео да мења племенско уређење... У Бечу је упознао и Вука Караџића. Разболео се од туберкулозе и два пута лечио у Италији, али је преминуо у својој 38. години живота на Цетињу. Овај наочити владар био је и велики писац и песник, а своје најпознатије дело "Горски вијенац" је посветио вођи српских устаника, вожду Карађорђу.

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ

Резултат теста