Моносахариди – тест
Неметали у неживој и живој природи – тест
Угљоводоници – контролни задатак
Израчунавања на основу хемијских реакција – тест
Резултат теста
1. Моносахариди су најједноставнији угљени хидрати и не могу се хидролизом разложити на једноставније.

2. Молекули моносахарида који садрже четири атома угљеника се називају:
3. Цикличан облик воћног шећера је:




4. Када моносахарид реагује са концентрованом сумпорном киселином, долази до:

5. Реакција моносахарида са Фелинговим реагенсом доводи до:

6. Поремећај повећања количине глукозе у крви се назива:

7. Молекулска формула кетопентозе је:

8. Израчунати масу угљеника која се може добити потпуном дехидратацијом 20 грама глукозе.
9. Реакција са Толенсовим реагенсом је представљена на слици:




10. Разлагањем глукозе у процесу ћелијског дисања ослобађа се:

11. Хемијска формула алдохексозе је:

12. Која од наведених тврдњи је тачна?
13. Моносахариде према функционалним групама делимо на:

14. Која је разлика између алдоза и кетоза?
ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?
ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ