Језичка култура, 8.р. (годишња провера)

Језичка култура, 8.р. (годишња провера)

Писци и дела – тест (8.р.)

Именске и непроменљиве врсте речи, 8. разред – тест (А група)

Правопис: употреба великог слова (1. део)

1. Јуност, полза, толкованије, расужденије, отечество...су:

2. Члaн 7. Кривичнo зaкoнoдaвствo Републике Србиje вaжи зa свaкoг кo у инoстрaнству учини кривичнo дeлo из чл. 305. дo 316, чл. 318. дo 321, кривично дело из чл. 391. дo 393a oвoг зaкoникa ако је извршено према Републици Србији или њеном држављанину, као и кривично дело из члaнa 241. oвoг зaкoникa aкo сe фaлсификoвaњe oднoси нa дoмaћи нoвaц. Функционални стил којим је написан дати текст је:

3. У којем примеру реч зуб има основно значење:

4. "Сељаци се подијелише у гомилице, извадише из тораба хљеба, лука и сира. Тиха киша претвори се у пљусак. По сељачкој навици, сви су лагано жвакали, и, као да је киша необична појава, посматрали су је пажљиво, ћутке. Тек када затутњише кораци на горњем ходнику, кад изидоше из трпезарије калуђери и њихови гости, онда доље настаде жагор." Којим функционалним стилом је писан дати одломак:

5. У којем примеру нема метонимије:
6. Краћа прозна врста у којој се расправља о различитим темама из живота, уметности и науке назива се:

7. У којем је примеру реч перо употребљена у свом основном значењу:

8. Синоним за реч ПРИСЕБНОСТ гласи:

9. "Велико финале НБА лиге између Голден Стејта и Бостона почиње у ноћи између четвртка и петка. „Вориорси“ играју за титулу шести пут у последњих осам сезона, а Бостон ће се први пут борити за трофеј од 2010. године. Обе екипе одиграле су свих 76 сезона у НБА лиги, Бостон има 17 титула, по чему је изједначен са Лос Анђелес Лејкерсима на првом месту вечне листе, а Голден Стејт са шест титула дели треће место са Чикагом." Којим функционалним стилом је писан наведени текст:

10. Преопширност, компликованост, фразирање, окоштавање језичких израза - ово су одлике:
11. "Марко, хоћемо до Јоце поподне?" / "Не могу, брате, добио сам кеца из матиша! Имам забрану!" / "Уф, баш си заглибио!" Којим функционалним стилом је написан дати текст:

12. Мускета, грофовија, кубура, самарџија, нахија...су:

13. Маљутак, плетисанка, демократура, недозив, аудитовати...су:

14. У којој народној пословици не препознајеш антониме:

15. Тромбоцити (крвне плочице) су крвне ћелије чија је улога управо да заустављају крварење из поврећеног суда. Уколико је повреда мала, долази само до акумулације тромбоцита на месту повреде и њиховог повезивања у виду чепа, чиме се зауставља крварење. Уколико је повреда већа, потребна је и активација система згрушавања, у којем крвне плочице активно учествују. Којим функционалним стилом је писан дати текст:
16. Књига у којој су азбучним, абецедним, алфабетским или неким другим редоследом представљени и протумачени различити појмови, догађаји, личности, области и слично назива се:

17. Само једна реченица није пример хомонимије - означи је:

18. О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек посаветујте се са "вашим" лекаром или фармацеутом. Препознатљив језички израз - РЕКЛАМА - нема само једну од наведених одлика:

19. Црнши, `нака, ћу изедем, госпоја, штруфле, ласно, ђевојка, неће те уфатимо...су:

20. CV (lat. Curriculum Vitae, engl. Resume) је:
ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ

Резултат теста