Биолошки важна органска једињења – тест

Биолошки важна органска једињења – тест

Јонска веза – тест

Ковалентна веза – тест

Сличну проверу у Word формату преузмите на линку испод.

Биолошки важна органска једињења – тест

Резултат теста

1. Осим енергетске, масти могу имати и __________ улогу у виду терморегулатора.

2. За један молекул глицерола се могу везати ____ молекула масних киселина.

3. Триацилглицероли су најважнији састојци масти и уља.

4. Изабери тачне тврдње:

5. Биљне масти за потребе исхране настају:




6. Осим у исхрани, масти и уља се користе за добијање __________.

7. Угљени хидрати садрже атоме:

8. Угљени хидрат глукоза настаје процесом ____________.

9. Најједноставнији угљени хидрати су:

10. Најзначајнији олигосахариди су:




11. Супстанце које су чврстог агрегатног стања, беле боје и које се слабије растварају у води су:

12. Најслађи природни угљени хидрат је __________.

13. Молекули дисахарида су изграђени од два међусобно повезана молекула __________.

14. Саставни део млека и млечних производа је:

15. Сахароза хидролизом даје смешу:




16. Повезивањем великог броја молекуа аминокиселина настају молекули ________.

17. Молекули аминокиселина у протеинама се међусобно повезују:

18. Есенцијалне аминокиселине организам може сам да синтетише.

19. Колико основних аминокиселина постоји?

20. Изабери тачне тврдње:




21. Лимун, грејпфрут и паприка имају највише витамина

22. За правилан развој костију најважнији је витамин:

23. Витамин К утиче на процес коагулације крви.

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ