Биолошки важна органска једињења – тест
Сличну проверу у Word формату преузмите на линку испод.
Резултат теста
1. Осим енергетске, масти могу имати и __________ улогу у виду терморегулатора.
2. За један молекул глицерола се могу везати ____ молекула масних киселина.
3. Триацилглицероли су најважнији састојци масти и уља.
4. Изабери тачне тврдње:
5. Биљне масти за потребе исхране настају:
6. Осим у исхрани, масти и уља се користе за добијање __________.
7. Угљени хидрати садрже атоме:
8. Угљени хидрат глукоза настаје процесом ____________.
9. Најједноставнији угљени хидрати су:
10. Најзначајнији олигосахариди су:
11. Супстанце које су чврстог агрегатног стања, беле боје и које се слабије растварају у води су:
12. Најслађи природни угљени хидрат је __________.
13. Молекули дисахарида су изграђени од два међусобно повезана молекула __________.
14. Саставни део млека и млечних производа је:
15. Сахароза хидролизом даје смешу:
16. Повезивањем великог броја молекуа аминокиселина настају молекули ________.
17. Молекули аминокиселина у протеинама се међусобно повезују:
18. Есенцијалне аминокиселине организам може сам да синтетише.
19. Колико основних аминокиселина постоји?
20. Изабери тачне тврдње:
21. Лимун, грејпфрут и паприка имају највише витамина
22. За правилан развој костију најважнији је витамин:
23. Витамин К утиче на процес коагулације крви.
ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?
ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ