Провера знања из књижевности, 5. разред (тест 4)

Провера знања из књижевности, 5. разред (тест 4)

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

1. Који се књижевни јунак представља као човек "са онога свијета":

2. "Ако се једном догоди, када све по чудима крене, да књиге буду у моди – библиотеке ће, уместо чланове, уписивати фанове и ЛИТЕРАРНЕ манекене!" Наглашена реч у песми Пеђе Трајковића означава оно што је:

3. Главни јунаци народне новеле "Дјевојка цара надмудрила" су:

4. Означи песму коју је написала Десанка Максимовић:

5. Који надимак је имала српска песникиња из 19. века Милица Стојадиновић:

6. "Ограда ми је одлично успела, нити се кроз њу могло провући, нити је могао прескочити ни човек ни звер. Овај посао тражио је много времена и труда, а нарочито је напорно било насећи мотке у шуми, превући их на место градње, отесати и забити у земљу". Ко је "градитељ" из наведеног одломка:

7. Аутор песме "Песмо моја" је:

8. Објашљавајући окупљеној хришћанској господи на шта је велики жупан Стефан Немања потрошио силно благо, Свети Сава помиње израдњу 3 манастира тим новцем, а то су:

9. Био је лењ и тешко је ујутру устајао из кревета, па је по томе и добио свој надимак; али, био је добар друг и ''мека срца'', а умео је и често да се расплаче; мрзео је да говори, посебно када је требало да се одговара у школи, па онда ''мораш кљештима да му вадиш речи из уста''. Ко је овај "хајдук":

10. Које је године Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност:

11. Које 2 стилске фигуре препознајеш у стиховима песме "Сребрне плесачице": "Борови мали, сребрни, борови стражаре у сутону."

12. Вук С. Караџић је народне новеле називао "мушким приповјеткама" јер:

13. Која песма није родољубива (патриотска):

14. Сврака свраку прескакала, свака сврака скака на два крака. Ово је кратка народна умотворина позната као:

15. Посебној мелодичности текста "Певам дању, певам ноћу", који је уједно и почетни стих ове Радичевићеве песме, доприноси и врста стиха којим је песма испевана, а то је:

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ

Резултат теста