Књижевност – тест (7. разред)

Књижевност – тест (7. разред)

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

Резултат теста

1. Књижевном правцу Модерна припадају:

2. Које ДВЕ стилске фигуре уочавамо кроз песму "Мали Радојица"?

3. "...она је постала неопозива, неплаћена службеница, немољена дароватељка свим намерницима, сваком кога би пут нанео овуда; она подноси, ето, годинама њихове позледе; чак се труди да трагове њихове неправде и грубости једва приметним ожиљцима прикрије." Ово је одломак из дела:

4. Десетерац је:

5. Коса јој је била дуга и спуштена низ плећа, а на глави јој се блисташе златна круна украшена драгим камењем. Али је била посве, посве мала.

6. Шта значи "хитропреља"?

7. Врста епике чији је оснивач Ђовани Бокачо. Нама најпознатији писци те врсте су Лаза Лазаревић, Иво Андрић, Антон Павлович Чехов.

8. Све је тако тихо. И у мојој души Продужено видим ово мирно море: Шуме олеандра, љубичасте горе, И блед обзор што се протеже и пуши. Ова срофа из песме "Подне" говори о:

9. Жанр књижевност којi служи за јавно извођење у позоришту.

10. Епско дело мањег облика. Прича се о једном догађају из живота главног јунака зове се ____________.

11. "Песник убере булку из траве, а месец звезду с нежним зрацима, тада се куцну и наздраве пољу и реци и шумарцима!" Ово је строфа из песме:

12. "Или грми, ил' се земља тресе, Или бије море у брегове? Нити грми, нит' се земља тресе, Нити бије море у брегове, Већ то језди Јабланова моба" Која је ово стилска фигура?

13. Која стилска фигура се јавља у песми "Диоба Јакшића"

14. Поп Ћиру и поп Спира. Обележи тачно!

15. "Травке снене очице бришу и трепће цвеће; и уздишу заљубљене принцезе брезе..." Ови стихови илуструју стилску фигуру која се зове:

16. У стиху "Површина шушти и целива стене" препознајеш:

17. Догађај опеван у песми "Крвава бајка",Десанке Максимовић десио се:

18. Обележи особина које испољава главни јунак у песми Иво Сенковић и ага од Рибника:

19. Који романи су прославили Стевана Сремца?

20. Не, немој ми прићи! Има више дражи ова слатка стрепња, чекање и стра'. Све је много лепше донде док се тражи, о чему се само тек по слутњи зна. Ово је одломак из песме:

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ