Природа и друштво – иницијални тест (4.р.)

Природа и друштво – иницијални тест

Резултат теста

1. Ана је другарици за рођендан купила биљку у саксији. Биљку је увила у провидну кесу, коју је завезала. Тако припремљену биљку ставила је на место где допиру Сунчева светлост и топлота. Након неколико дана, биљка је увенула. Зашто се то десило? Обележи тачне одговоре.

2. На питање које су заједничке карактеристике живих бића, Петар је одговорио: „Сва жива бића се рађају, дишу, покрећу се или крећу, размножавају се, и на крају старе и умиру.“ Обележи још заједничку карактеристику живих бића коју Петар није поменуо.

3. Обележи начин исхране дивље свиње.

4. Детлић је птица која живи у шуми. Храни се инсектима. Има два прста окренута напред и два прста окренута назад. На који начин наведени распоред прстију помаже детлићу да преживи у шуми?

5. Обележи обновљиве изворе енергије.
6. Милан је друговима хтео да покаже једно својство ваздуха. Надувао је два балона. Милан је овим једноставним огледом показао да ваздух:

7. Једног летњег јутра Марко је идући кроз траву поквасио ногавице. Знао је да није падала киша, а на трави су биле ситне капи воде. Одакле потичу те капи воде?

8. Да би се добила једна важна животна намирница – со, морска вода прелива се у плитке базене близу обале. Када вода испари, на дну базена остаје со. Зашто се, на исти начин, не може добити со и из речне воде?

9. Црница је богата кречњаком и хумусом. Пескуша је богата песком. Која од ове две врсте земљишта је плоднија?

10. Које својство мора да има платно да би се користило за прављење кишобрана?
11. У школи смо правили накит од глине. Затим је учитељица направљени накит загревала у рерни. Зашто је учитељица тако поступила са глиненим накитом?

12. Ако Милошева бака прави торту, она самеље шећер и добије шећер у праху. Ако прави карамел-млеко, она истопи шећер и добије карамел. Када од шећера настаје нови материјал?

13. Марко је на цедуљици написао поруку другу који седи у другој клупи. Бацио је цедуљицу, али је она пала близу њега. Шта Марко треба да уради да би цедуљицу добацио даље?

14. На планинарењу, Милан и његов тата изгубили су се у дубокој шуми. Шта би им помогло да се лакше орјентишу?

15. Ова планина се налази у Војводини. Некада давно била је острво Панонског мора. Проглашена је за први национални парк у Србији.
ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ