Примена линеарних једначина с једном непознатом (напредни ниво)

Тест у Ворд формату преузмите на линку испод (наставни листић).

Примена линеарних једначина

Резултат теста

1. У једном бурету је уље. Ако се 3/5 уља из тог бурета прелије у друго буре, у првом бурету ће остати 16 литара уља.Колико је литара уља било у првом бурету пре преливања?

2. За 15 година број Анђиних година биће 4пута већи од броја година које има сада.Колико година има Анђа?

3. Група ученика на екскурзији у иностранству жели да купи другу рођендански поклон.Ако свако да по 4 евра недостаје им 5,50 евра а ако свако да по 4,50 евра, остаје им 3,50 евра.Колико је ученика у овој групи и колика је цена поклона?

4. У току емитовања емисије пуштене су рекламе. Време трајања реклама једнака је шестини половине дужини трајања емисије.Ако је емисија заједно са рекламама трајала 65 минута, колико минута су трајале рекламе?

5. Никола је питао своју баку колико има година.Она је одговорила да је 54 године старија од њега, односно да је он 10 пута млађи од ње.Колико година има Никола, а колико његова бака?
6. На питање колико има војника, капетан је одоговорио "Две петине укупног броја су на стражи, две седмине на послу, једна четвртина у болници, а на лицу места има 27 војника".Колико војника има чета?

7. Јована на својој класи гитаре у музичкој школи има 40% девојчица.Ако би у своју класу примила још 4 девојчице број девојчица и дечака на њеној класи би био једнак.Колико ученика има Јована?

8. Колико децилитара воде треба додати у стопроцентни алкохол да би се добио литар 70-процентног раствора алкохола?

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ