Да ли сте писменији од ђака петака?

Да ли сте писменији од ђака петака?

Резултат теста

1. Пронађи насељено место.

2. Обележи реченицу написану у складу са правописним правилима.

3. На истраживачки задатак да се у делу "Том Сојер" издвоје смешне ситуације Маја је у свесци записала: Књига, 38. Шта је Ана забележила?

4. Колико има правописних грешака у следећој шали? Муж и жена у једном Шпанском хотелу устају ујутру не испавани и жале се управнику: - Ово стварно не ма смисла. Читаве ноћи, под креветом, тукла сусе два миша. управник им одговори: Шта?! Да не би сте за ове паре хтели Борбу бикова?

5. Марко треба да попуни приступницу једном фудбалском клубу. Има недоумица око писања. Помози му да реши недоумице.
6. Обележи реченицу која је написана у складу са правописним правилима.

7. Означи одговор у којем је лична заменица ВИ употребљена правилно.

8. Петар је послао сестри Ђурђи поруку. Ако знаш да је Петар одличан познавалац правописа, која порука би била његова?

9. Научили смо да правимо АМЕРИЧКУ питу и шумадијску ГИБАНИЦУ. Истакнуте речи треба писати:

10. Обележи тачан одговор:
11. Мама: - Перице, ко су била она двоица на вратима? Перица: - Скупљали су прилоге за изградњу базена у нашој улици. Мама: - Јеси ли им нешто дао? Перица: - Јесам. Чашу воде. Која реч је погрешно написана у претходној шали?

12. Обележи правилно написана имена.

13. Сара пише Мари: "Другарице, ево ме у мојој викендици покрај Белог потока1" Мара јој одговара: "Занимљиво, и моја викендица је покрај Белог Потока!" Где се налази чија викендица?

14. У следећој реченици обележи речи које треба писати великим почетним словом: На екскурзији смо посетили етнографски музеј који се налази на студентском тргу у београду.

15. Откриј о ком интерпункцијском знаку се ради: Без мене вокатив и апозиција не могу да стоје. Не могу стајати на крају комуникативне реченице. Имам два имена и свађају се које је ког порекла. Обавезан сам у набрајању. Ко сам ја?
16. Бојан чека Наташу на тргу. После неког времена шаље јој поруку: - Да ли да те чекам или да одем? Наташа одговара: - Не чекај ме. И Бојан одлази. Кад је Наташа стигла Бојана није било. Који инерпункцијски знак у њеном говору би Бојана задржао?

17. Обележи одговоре написане у складу са правописним правилима.

18. Међу наведеним називима пронађи део града:

19. Обележи нетачне називе институција.

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ