„Мислиша“ – задаци за вежбање (3. разред)

„Мислиша“ – задаци за вежбање (3. разред)

Резултат теста

1. Колико је 20 − 9 + 1 − 2? (3 бода)

2. Ана је направила букет од 4 нарциса, 3 лале, 5 ружа и 3 каранфила. Колико цветова је било у Анином букету? (3 бода)

3. Милица може да попије чај само ако је он заслађен са 3 “коцкице” шећера. У децембру прошле године Милица је свакога дана попила по једну шољу чаја. Колико је “коцкица” шећера она потрошила у децембру? (3 бода)

4. Који је то број који увећан за 1 даје најмањи троцифрени број? (3 бода)

5. Међу следећим бројевима одреди највећи: (3 бода)
6. На горњој полици налазе се 3 књиге, а на доњој 2 књиге. Колико још књига треба ставити на доњу полицу да би на њој било два пута више књига него на горњој? (3 бода)

7. Означи тачан одговор. (3 бода)

8. Означи тачан одговор. (3 бода)

9. Пера је Стевин син, а Стева је Ранков син. Шта је Пера Ранку? (4 бода)

10. Три другара из Мостара сакупише 100 динара. Динар скупа потрошише, а остатак поделише, па одоше својој кући сва тројица певајући! По колико је динара однео кући сваки другар? (4 бода)
11. У две пернице био је исти број оловака. Када су у прву перницу додали још 3, а у другу још 5, тада је у обе пернице било укупно 20 оловака. По колико је оловака било у свакој перници на почетку? (4 бода)

12. Две рођене сестре, Марија и Јелена, стигле су истовремено у школу. Журиле су да не закасне на такмичење “Мислиша”. Марија хода брже него Јелена. Која девојчица је раније кренула од куће? (4 бода)

13. Означи тачан одговор. (4 бода)

14. Означи тачан одговор. (4 бода)

15. Означи тачан одговор. (4 бода)
16. Мало шале. У Пеђиној кухињи налазе се сто и 4 столице. Сваки комад намштаја има по 4 ноге. Колико ногу има у кухињи када доручкује Пеђина породица − тата, мама и Пеђа? (4. бода)

17. Означи тачан одговор. (4 бода)

18. Означи тачан одговор. (5 бодова)

19. Бора је седам пута млађи од свога деде, а његов деда Ће кроз 6 година имати тачно 90 година. Колико година има Бора? (5 бодова)

20. Означи тачан одговор. (5 бодова)
21. Означи таћан одговор. (5 бодова)

22. Колико кошта лонац, ако се зна да лонац и поклопац заједно коштају 100 динара и да је лонац 80 динара скупљи од поклопца?

23. Пинокио је стајао пред излогом продавнице, посматрао чоколаду и размишљао овако:”Ако купим једну чоколаду, остаће ми два новчића, а да бих купио две чоколаде недостаје ми један новчић!” Колико новчића је имао Пинокио? (5 бодова)

24. Означи тачан одговор. (5 бодова)

25. На две гране седело је укупно 16 врабаца. Са друге гране су одлетела 2 врапца, а затим је са прве гране прелетело на другу грану 5 врабаца. После тога, на обе гране седео је исти број врабаца. Колико је врабаца било на свакој грани на почетку? (5 бодова)
ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ