Комуникативна функција независних предикатских реченица – тест

Комуникативна функција независних предикатских реченица – тест

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

1. Одреди број комуникативних реченица у следећем тексту: "Тишина. Над хајдуковим гробом само тихо шушкета крушка ситним изједеним лишћем, али се дјечаку чини да га његов давни предак и види и чује. Сузе му навиру на очи и читав предио пред њим почиње да трепери и растапа се."

2. Број комуникативних реченица у датом тексту је: "Лазар Мачак био је омален пргав дјечак, готов увијек на свађу и бој, ако га само неко наљути. Није се бојао ни много старијих и већих од себе и смјело се залијетао на њих фрчући као срдит мачак. Другови су га вољели зато што је био веселе ћуди, окретан, отворен и велики мајстор за прављење најразличитијих играчака: пушака и прскалица од зове, замки за птице и зечеве, разних вртешки, чигри, стријела, праћки и безброј других мудролија. У кући свог оца, колара, он је на тавану имао читаву малу радионицу у којој је ђацима поправљао ножеве, полупане таблице и кутије од пера, пернице. Поправио је чак и стари школски глобус, само је на њему земљину куглу мало и сувише накривио, па је личила на пијанца, који се управо спрема да легне."

3. Одреди број предикатских реченица у следећем примеру: "Поново сам затворио очи и осетио лак дашак ваздуха преко лица и све лишће трешње које се лагано померало."

4. Колико има предикатских реченица у примеру: "Магаре на друму налети на припитог сеоског црквењака, који се однекле касно враћао, а овај престрашен од необична клемпава чудовишта, стругну преко поља и пљесну у бару, у неко старо мочило за конопљу."

5. Колико има комуникативних, а колико предикатских реченица у следећем примеру: "Сјутра ће се његов Јаблан бости с царским баком. У њему већ одавно букти, пламти жеља: да се Јаблан и с Рудоњом пободе. Преклињао је кнеза да му испуни жељу. И старији су људи молили кнеза."
6. Одреди број комуникативних и број предикатских реченица у следећем одломку: "Неколико тренутака чобани су стајали као скамењени од чуда, али онда су се прибрали. Кад је Аска дошла до првих дрвета и ту нагло променила облик и ритам игре, а вук се налазио још на чистини, окренут гледаоцима бочно, старији чобанин је скинуо пушку, нанишанио и опалио. Одјекнула је шума и полетело суво лишће са ретким, уплашеним птицама."

7. У предикатским реченицама глаголи стоје у:

8. По комуникативној функцији независне предикатске реченице могу бити:

9. Две тачне тврдње у вези комуникативних реченица биле би:

10. Комуникативна функција узвичних реченица би била:
11. Који глаголски облик сусрећемо у заповедним реченицама:

12. Што је данас разведрило! Комуникативна функција дате реченице је:

13. Ако желимо да искажемо жељу, дамо благослов, упутимо клетву или честитамо неко весеље, користићемо:

14. Ако на крају реченице стоји знак интерпункције ?! тај тип узвичних реченица се зове:

15. Заповедна реченица је:
16. Жељна реченица је:

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ

Резултат теста