Ивана Нешић ,,Зеленбабини дарови“ (одломак ,,Маљуци“) – тест

Ивана Нешић ,,Зеленбабини дарови“ (одломак ,,Маљуци“) – тест

Антон Павлович Чехов ,,Шала“ – тест

Вук Стефановић Караџић ,,Живот и обичаји народа српскога“

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

Резултат теста

1. Како изгледају маљуци?

2. Какви су маљуци?

3. Зашто их људи их никада нису упознали?

4. Која је била тајна њиховог скривања?

5. Како то да су их деца видела?
6. Због чега нема више магијских створења, како је у причи (одломку) приказано?

7. Размисли: Да ли неке животињске врсте беже од нас и зашто? Да ли су неке врсте нестале са планете због нас и зашто? Како се понашамо према онима које не сматрамо лепим? Да ли они, које не сматрамо лепим, имају права да воле свој изглед и да се поносе својим изгледом? Истражи пример неке врсте, која је због нас нестала, и објасни на следећем часу. ...... Да ли је у причи (у одломку) одгонетнуто зашто су се склањали од људи, или нам је остављено да одгонетнемо?

8. Којој књижевној врсти припада ово дело?

9. Ком књижевном роду припада ово дело?

10. ,,Зеленбабини дарови“, Иване Нешић, први је њен роман. Она је историчарка уметности и списатељица из Ћуприје. У стварању јунака Мике, чудотворног патуљка Завишу, Зеленбабе, око које се врти цела прича, Ивана Нешић је инспирацију нашла у причама из детињства, етномитологије Балкана. У причи пуној митског, необичног и бајковитог, један дечак из актуелне свакодневнице , бива увучен у друге и другачије светове, кроз низ авантура. У тим авантурама добродошле су све врлине па и која мана. Означи тачне тврдње.
11. Дечак по имену Мика пролази кроз чудесне светове и необична искушења. Сваки из свог разлога, Мика и маљутак Завиша затичу се у служби код Зеленбабе, старице велике моћи и тајанственог порекла. Хоће ли дечак и маљутак успети да се изборе с моћним митским бићима и да докажу да заслужују тајанствене Зеленбабине дарове, сазнаћете ако прочитате цело дело. Трудите се да замислите маљутке, у свим бојама, цртама лица, облицима тела, особинама које имају. Јесте ли их замислили? Нацртајте их или их опишите. Ко су главни јунаци ове приче?

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ