Именице – тест

Именице, вежбање за осми разред (морфологија)

Сличну проверу у Word формату можете преузети ОВДЕ

1. Именице...

2. Избаци уљеза:

3. Означи граматичке категорије именица:

4. Именице могу да промене категорију рода:

5. У оближњем супермаркету Јагода је купила свеже јагоде. У датом примеру заступљене су следеће врсте именица:
6. Обележи збирне именице:

7. Именице које имају само облик множине називају се:

8. Не поверење народних непријатеља је изазивало не реде; небрига тих не вољника остала је не схваћена. Колико именица у датом примеру није исправно написано:

9. “Над острвом пуним чемпреса и бора, / Младо, крупно сунце пржи, пуно плама; / И трепти над шумом и над обалама / Слан и модар мирис пролетњега мора." Број именица у Дучићевом катрену је:

10. Причање бескрајних прича, сањарење о далеким морима и сеоба у топлије крајеве било је све што је Мила у тим тренуцима желела. Број глаголских именица у датом примеру је:
11. Означи именице које немају облик множине:

12. Означи именице женског рода:

13. У којем су низу све именице градивне:

14. Деца су велика радост. Именице у датом примеру имају функцију:

15. "Капетан га више не слушаше. Његове мисли беху далеко: чак у Књажевцу. Тамо му је била жена код матере чекајући да се ослободи бремена. Али тада су тамо били и Черкези. Ужасне комбинације севаху капетану кроз главу. Сва варварства која су починили ови љубимци Европе сликаху се живим бојама у његовим мислима. А поврх свега стајаше десператна неизвесност; јер откако је пошао у рат, само је два писма од жене добио. У оба му писаше да ће доћи чим се породи и дигне, али од посљедњег писма беше прошло пет недеља, а Турци дошли на Тресибабу, а Черкези руше његову кућу и пале му постељу, на којој му, можда, жена лежи." Колико има властититх имеица у датом цитату:
16. "Све беше у њега: и снага, и здравље, и лепота; и, опет — ничега не беше! Све личаше на разлупану скупоцену порцуланску вазу." Колико има мисаоних именица у датом примеру:

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ

Резултат теста

С