Природа и друштво – тест

Природа и друштво – тест

Резултат теста

1. Милан је друговима хтео да покаже једно својство ваздуха. Надувао је два балона. Милан је овим једноставним огледом показао да ваздух:

2. У школи смо правили накит од глине. Затим је учитељица направљени накит загревала у рерни. Зашто је учитељица тако поступила са глиненим накитом?

3. Марко је на цедуљици написао поруку другу који седи у другој клупи. Бацио је цедуљицу, али је она пала близу њега. Шта Марко треба да уради да би цедуљицу добацио даље?

4. Које својство мора да има платно да би се користило за прављење кишобрана?

5. Ова планина се налази у Војводини. Некада давно била је острво Панонског мора. Проглашена је за први национални парк у Србији.
6. Да би се добила једна важна животна намирница – со, морска вода прелива се у плитке базене близу обале. Када вода испари, на дну базена остаје со. Зашто се, на исти начин, не може добити со и из речне воде?

7. Ана је другарици за рођендан купила биљку у саксији. Биљку је увила у провидну кесу, коју је завезала, као што је приказано на слици. Тако припремљену биљку ставила је на место где допиру Сунчева светлост и топлота. Након неколико дана, биљка је увенула. Зашто се то десило? Обележи тачне одговоре.

8. Детлић је птица која живи у шуми. Храни се инсектима. Има два прста окренута напред и два прста окренута назад. На који начин наведени распоред прстију помаже детлићу да преживи у шуми?

9. Обележи обновљиве изворе енергије:

10. На питање које су заједничке карактеристике живих бића, Петар је одговорио: „Сва жива бића се рађају, дишу, покрећу се или крећу, размножавају се, и на крају старе и умиру.“ Обележи још заједничку карактеристику живих бића коју Петар није поменуо.
11. Обележи начин исхране дивље свиње:

12. Једног летњег јутра Марко је идући кроз траву поквасио ногавице. Знао је да није падала киша, а на трави су биле ситне капи воде. Одакле потичу те капи воде?

13. Ако Милошева бака прави торту, она самеље шећер и добије шећер у праху. Ако прави карамел-млеко, она истопи шећер и добије карамел. Када од шећера настаје нови материјал?

14. На планинарењу, Милан и његов тата изгубили су се у дубокој шуми. Шта би им помогло да се лакше орјентишу?

ШТА ЖЕЛИШ ДА УРАДИШ?

ВИДИ РЕЗУЛТАТЕ
ПОШАЉИ РЕЗУЛТАТЕ